Categorie: "Filmfestivals"

Oscarinzending Wit Licht geen enkele Kalf nominatie

Oorlogswinter, Nothing Personal en Kan door Huid Heen zijn a.s. vrijdag de grote kanshebbers om de belangrijkste Nederlandse filmprijs, het Gouden Kalf, mee naar huis te nemen. Het is dus vrij opvallend dat onze controversiële Oscarinzending voor dit jaar Wit Licht (The Silent Army was buiten mededinging) en de hit van dit moment De Storm nagenoeg bij het uitdelen van de nominaties zijn overgeslagen. Alleen Lottie Hellingman (mooie rol, maar ik had het  Katja Herbers nog meer gegund) houdt De Storm‘s eer hoog op het acteervlak. Hoofdrolspelers Sylvia Hoeks en Barry Atsma zijn (misschien ook wel terecht) geheel overgeslagen. Net zoals Borsato’s filmdebuut. 

Mickey Rourke wint met The Wrestler Filmfestival Venetië

 

De film The Wrestler, met in de hoofdrol good ol' Mickey Rourke in de rol van een worstelaar op z'n retour, heeft dit weekend de Gouden Leeuw in de wacht gesleept. De film werd geregisseerd door Darren Aranofsky, de man achter Requiem for a Dream en The Fountain. Helaas kon Rourke, vanwege de winst van de film, ging kans meer maken op de prijs voor beste acteur. "Anders had hij deze zeker gekregen", aldus juryvoorzitter Wim Wenders.

Ratatouille perfect dessert van American Movie Day

Pixars Ratatouille was gisteren de beste afsluiter die je je kan wensen van de American Movie Day in Antwerpen. De afgelopen paar dagen voelde ik me niet zo lekker (vandaar geen blogupdates), dus ik was al lang blij dat ik gister weer gezond mijn jaarlijkse American Movie Day-uitje kon maken. We begonnen gisteren met de comedy Evan Almighty (* *), die wel grappig is, maar enkel alleen vanwege Steve Carell. De rest van de cast, met name Wanda Sykes(wat een vervelende stem heeft dat mens zeg), en ook de special FX lieten zeer te wensen over. Jammer.

Cinema Expo: Day 2

Dinsdag was het aan de beurt aan 20th Century Fox om hun films voor dit en volgend jaar aan ons voor te stellen. De presentatie begon met een montage van de game verfilming Hitman, waarvan de teaser trailer onlangs online verscheen. Het is duidelijk te zien dat de regisseur een leerling is van Luc Besson, want de beelden hadden ook zo uit Léon kunnen komen. Maar de film ziet er erg goed en ook erg geweldadig uit. En zo hoort het ook. Een aanrader denk ik.

Cinema Expo: Day 1

Maandagmiddag begon met de presentatie van Paramount. En ze begonnen meteen goed met de aanwezigheid van Jerry Seinfeld, die zijn eerste animatiefilm Bee Movie kwam voorstellen. Maar voordat Jerry de eerste geanimeerde beelden liet zien, kregen we eerst 2 making of-filmpjes van zijn bijenfilm te zien. En die zijn echt hilarisch. Vooral de 2e waarin de koffiejongen tijdens een brainstorm ook zijn idee wil spuien. Alleen veegt Jerry meteen dit idee van tafel en beledigt de coffee boy. Maar dat had hij beter niet kunnen doen… Ik zal de rest niet verder vertellen, maar het is echt heel grappig. De filmpjes zullen voor de release van Bee Movie op internet, bioscoop en TV te zien zijn. 

Ratatouille en Transformers op de American Movie Day!!

Ratatouille en Transformers zijn twee van de 12 films die op 4 juli op het filmevenement American Movie Day in Antwerpen te zien zullen zijn. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws. Vooral dat Pixars nieuwe computeranimatiefilm al een maand voor de Nederlandse première in de bios te bekijken is. En Antwerpen is niet zo ver, die kans kan je niet laten schieten.

Transformers draait er ook, maar die gaat 1 dag later al in de Nederlandse bioscopen draaien. Verder kan je die dag oa naar Lucky You, met Eric Bana en Drew Barrymore, Premonition, een thriller met Sandra Bullock en Mr. Brooks, waarin Kevin Costner zich ontpopt als gewetenloze moordenaar. Naast deze vijf films moeten er binnen nu en half juni nog 7 titels bekendgemaakt worden. En ik heb gehoord dat Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer daar weleens tussen zou kunnen zitten.

Dus ik ben iig op woensdag 4 juli in Metropolis in Antwerpen te vinden. Zodra ik meer titels weet, kan je het natuurlijk hier als eerste lezen.

AFFF in volle gang

Het AFFF (Amsterdam Fantastic Film Festival) is nog in volle gang. Ik ben zondag naar de splattercomedy Black Sheep (* * *) geweest. Dat was weer echt ouderwets lachen om gory situations. Een aantal van de miljoenen schapen in Nieuw Zeeland zijn pissed off en willen wraak op ons mensen. Regisseur Jonathan King doet de tijden van Peter Jacksons Bad Taste en Braindead helemaal herleven. De schapenkomedie gaat later dit jaar in de bioscoop draaien.

Gisteravond ben ik naar de verassingsfilm gegaan. Ik had uit betrouwbare bron gehoord dat het de thriller The Invisible (*) zou zijn. En mijn bronnen hadden gelijk. Helaas viel de film, over een jongen die als geest er alles aan moet doen zijn eigen leven te redden, erg tegen. Het was gewoon Ghost meets een Amerikaanse jongerenserie. Het was nergens spannend of vernieuwend. Regisseur David Goyer heeft hier echt een steek laten vallen. Heel jammer.

Vanavond ga ik het veelbelovende Dead Silence kijken, over een behekste buikspreekpop. Morgen moet je zeker de slotfilm Disturbia (* * * *) kijken. Deze thriller is een van de leukste en origineelste films van dit jaar. Morgen heb ik een gesprek met de regisseur D.J. Caruso, waar je later deze week een verslag over kan lezen. Disturbia komt pas eind augustus uit, dus grijp morgen je kans.

Pan opent AFFF 2007

Pan's Labyrinth opent het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF). Het festival wordt een week later afgesloten met de thriller Disturbia. Dit zijn de eerste filmtitels die door de organisatie zijn vrijgegeven. En daar mogen ze zeker trots op zijn. Pan is echt een prachtige film, die eigenlijk de Oscar voor Beste Buitenlandse Film had moeten krijgen. Het is een mooi sprookje op de achtergrond van een zeer wrede werkelijkheid. Een echte aanrader.

Disturbia heb ik zelf nog niet gezien, maar als ik de recaties van afgelopen weekend op het SXSW filmfestival in Texas mag geloven, is het een zeer onderhoudende thriller geworden. Geen gore, maar spanning. De film wordt morgen ook aan vele Amerikaanse bioscoopexploitanten vertoond op de filmbeurs Showest. Zodra ik meer AFFF- titels weet laat ik het je weten.

Het AFFF vindt dit jaar plaats van 18-25 april in City Amsterdam.