Oscar voorspellingen zijn begonnen UPDATE

UPDATE: Up in the Air is idd zeer goed in Telluride ontvangen en de recensies voor de karakterstudie zijn lovend. Voornamelijk Clooney en zijn vrouwelijke tegenspeler Vera Farmiga worden geroemd. It’s offical, Up in the Air is de eerste geziene serieuze Oscarkandidaat van dit jaar.

Terwijl we hier nog even nadenken over welke film Nederland naar de Oscars moet sturen (Oorlogswinter natuurlijk!), breekt in Hollywood de wie-gaat-er-dit jaar-met de grote-Oscars-vandoor-periode aan. De zomer, met de grote domme blockbusters, ligt achter ons en het wordt tijd om vooruit te kijken. Op de diverse grote filmfestivals (Venetië, Telluride en binnenkort Toronto) zijn al een aantal potentiële kandidaten voor het eerst aan het publiek vertoond.

Zo is de post-apocalyptische film The Road (van dezelfde schrijver als No Country for Old Men) met gemixte reviews ontvangen. Sommige critici vinden het een meesterwerk, anderen zeggen dat een sloom rotzooitje is. Dit voorspelt weinig goeds voor de Oscarkansen van de film. Een film waar nog heel veel van wordt verwacht, wordt vandaag in Teluride voor het eerst vertoond: Up in the Air. Het comedydrama met George Clooney in de hoofdrol en van de regisseur van Juno, is momenteel een van de favorieten om bij het rijtje van 10 genomineerden te staan. Maar niemand heeft m nog gezien, dus… later vandaag weten we meer.

Andere kleinere films die veel buzz veroorzaken zijn de films Fish Tank en An Education (zie foto hierboven en trailers onderaan), waarvan voornamelijk de hoofdrolspeelsters geroemd worden. Geen best picture nominatie denk ik (hoewel An Education best ver kan komen), maar best actress is niet uitgesloten. Maar tijdens de festivals worden de grote Oscar hopefuls voor dit jaar nog ff geheim gehouden. De meeste van hen zullen pas in november of december voor het eerst aan de pers worden vertoond.

En dan heb ik het over The Lovely Bones van Peter Jackson, de filmmusical Nine (die afgelopen week zeer positief uit haar 2e testscreening is gekomen), Morgan Freeman als Nelson Mandela en Matt Damon in Clint Eastwoods Invictus, Hilary Swank als Amelia Aerhart in Amelia en ik denk ook dat James Camerons Avatar een kans maakt.

Een leftover van vorig jaar Venetië, de oorlogsfilm The Hurt Locker (zie trailer) (die nog steeds niet bij ons in première is gegaan), wordt als een van de sterkste kandidaten gezien. En daar kan ik me idd helemaal in vinden. Het coming of age drama Precious (zie trailer) maakt ook een goede kans. En misschien dat zelfs Tarantino’s briljante Inglourious Basterds niet geheel wordt overgeslagen.

We hebben nog een lange weg te gaan, maar het voorspellen en wegkruisen van potentiële genomineerden voor de Oscars 2010 is officieel begonnen. Mijn huidige voorspelling voor beste film winnaar is The Lovely Bones. We zullen het zien…..

Lees ook:Take a trip to the Grindhouse
Lees ook:Johnny Depp dwaalt door straten Londen
Lees ook:First Look: Amelia trailer
Lees ook:Darabont, Mangold en Condon ook in de race voor The Wolf Man
Lees ook:Marco en zijn Silent Army toch naar de Oscars

Eén reactie op “Oscar voorspellingen zijn begonnen UPDATE

  1. Andy

    Ik denk dat District 9 ook wel een kans hebber is voor Beste FX en Beste script.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.