Films in de herfst: Oktober

Na een vrij rustige septemberfilmmaand met als uitschieters The Bourne Ultimatum en Knocked Up, is oktober een veel drukkere en iets interessantere filmmaand. Ik geef je weer een paar filmtips om wel of juist niet deze maand in de bios te gaan zien.

 

Stardust  * * * * - 4 oktober

Een fantastisch sprookje dat herrinneringen ophaalt naar de tijd van The Neverending Story en Legend. Maar dan met een echt Brits sausje erover. Goeie rollen van Michelle Pfeiffer, die er verdomd lelijk uit kan zien, Robert De Niro, Claire Danes en nieuwkomer Charlie Cox. Even twee uur heerlijk wegdromen naar een andere wereld.

Rush Hour 3- 4 oktober

Als zelfs Jackie Chan zegt dat hij de Rush Hour-films alleen maar voor het geld doet, dan weet je dat deel 3 niet best kan zijn. Allen voor de verstokte Tucker/Chan fans, denk ik.

Meet the Robinsons * * * –  10 oktober

Een redelijke revange van Disney, na het debacle Chicken Little van een paar jaar geleden. Een aardige film voor de jongsten, hoewel ik ook af en toe heb moeten lachen. Jammer alleen dat de film alleen in het Nederlands uitkomt, want de oorspronkelijke versie, met stemmen van Tom Selleck en Angela Bassett, voegt net iets meer toe voor een wat ouder publiek. Maar goed, Disney laat zien het ook zonder Pixar een beetje te kunnen. Kan niet wachten op Bolt en The Princess and the Frog.

Surf's Up * * * * – 10 oktober

Deze computeranimatiefilm zag ik al op de Cinema Expo eind juni en heb m toen ook besproken. De mockumentary-style geeft echt een nieuw tintje aan wat opnieuw een tekenfilm met pinguins lijkt. Het verhaaltje is niet echt origineel, maar door de docu stijl kan dat weinig schelen. Het is duidelijk te merken dat de acteurs samen in de studio hun stemmen hebben opgenomen. Jammer alleen dat ook nu weer alleen de Nederlandse stemmen te horen zijn.

Alles Is Liefde * * * * – 11 oktober

Voor de verandering ook eens een film van eigen bodem, want dit is voor mij DE feelgoodmovie van het jaar. En dat had ik niet verwacht van een film die in alle opzichten een Love Actually-kloon lijkt. Maar ondanks dat (de verschillende met elkaar verbonden romantisch getinte verhaallijntjes) heeft de film ook echt iets Nederlands (niet in de laatste plaats omdat het zich afspeelt tijdens de Sinterklaasintocht). UItblinkers zijn Carice van Houten, Paul de Leeuw en Michiel Romeyn, die tegen wil en dank de Goedheiligman speelt. Zeker een aanrader.

Shoot 'Em Up * * * – 11 oktober

Dit over-the-top-actie schietfestijn zag ik een paar weken geleden in Parijs en heb ik toen ook besproken. Echt voor de liefhebber van het kan-me-niet-gek-genoeg actiegenre. Paul Giamatti steelt de show.

The Kingdom * * * – 11 oktober

Een politieke boodschap verpakt als een Hollywood actiefilm, waarin Amerika onderzoek doet naar wie er verantwoordelijk was voor het vermoorden van Amerikaanse burgers gelegerd in Saoedi-Arabië. Jamie Foxx komt erachter dat de soldaten in het vijandige land ook maar mensen zijn. Een aardige film, al moet je wel een sterke maag hebben als je niet tegen handheld camera beelden kan. Alles wiebelt constant.

The Heartbreak Kid  * * – 17 oktober

De terugkeer van de Farrelly Brothers en Ben Stiller die met There's Something About Mary hun grootste hit hadden. Helaas komt deze film daar niet eens bij in de buurt. Het lijkt wel alsof de broertjes niet meer grappig kunnen zijn, want als je het moet hebben van een ezel-neukt-een-vrouw grap, ben ik al snel uitgelachen. Maar ach, wie ben ik, het vreselijke Night at the Museum was ook een groot succes en dat zou de Heartbreak Kid ook weleens kunnen worden.

Death Sentence **- 18 oktober

Kevin Bacon speelt een vader die zijn zoon verliest aan een brute winkelmoord. Wanneer de rechter de dader op vrije voeten stelt, neemt Bacon het recht in eigen hand. De eerste 3 kwartier van de film zijn erg goed, maar daarna verwatert de film en wordt het een zoveelste Death Wish-kloon. Jammer van Bacon en John Goodman die een van zijn smerigste rollen speelt.

Michael Clayton – 25 oktober

De kritieken voor deze film na de festivals was zeer goed. George Clooney speelt in deze kleine film de rol van een advocaat, die voor zijn firm alle vieze zaakjes op moet lossen. Maar dan begint er toch iets te stinken en alle vingers wijzen naar Clooney. Dit is Clooney in een veel serieuzere rol dan hij deze zomer in Ocean's 13 speelde.

A Guide to Recognizing Your Saints * * * * – 25 oktober

Dit is een ontroerende vertelling over het soms kansloze bestaan van mensen in de wat armere wijken van New York. Robert Downey Jr. en Shia Labeouf spelen samen dezelfde rol van een jongen die ervan droomt de ellende van de Big Apple achter zich te laten en ook werkelijk de daad bij het woord voegt. Een mooi coming-of-age verhaal met goeie rollen van Downey, Labeouf maar vooral nieuwkomer Channing Tatum als oproerkraaier Antonio. Geproduceerd overigens door Sting. Aanrader.

Halloween – 25 oktober

Rob Zombie remaked deze horrorklassieker van John Carpenter. De film schijnt veel gewelddadiger en gorier te zijn dan het origineel, hetgeen Zombie bekend om staat. Ik weet niet of hij de goeie man was om het leven van Michael Meyers opnieuw leven in te blazen.

 

 

 

 

Butterfly on a Wheel * * – 25 oktober

Pierce Brosnan valt koppel Gerard Butler en Maria Bello lastig in deze middelmatige thriller. De film begint aardig, maar gaandeweg wordt het plot steeds ongeloofwaardiger en aan het einde, met een plot twist die er alleen maar inzit vanwege de twist zelf, vliegt de film volledig uit de bocht. Een twist moet logisch zijn en niet omdat het alleen maar verrassend is.

The Invasion * * – 25 oktober

Het Hollywooddebuut van Der Untergang-maker Oliver Hirschbiegel was bijna al ten dode opgeschreven, toen zijn film tot twee keer toe een titelverandering onderging. Maar het pleit was helemaal beslecht, toen de studio besloot een paar actiescènes aan de film toe te voegen en die door een andere regisseur te laten opnemen. Dan hou je een film over die op twee benen hinkt en af en toe zelfs struikelt. Nicole Kidman en Daniel Craig doen hun best, maar deze zoveelste Invasion of the Bodysnatchers-kloon kunnen zij en Oliver maar beter snel vergeten. Of neem straks wraak met de Director's Cut op DVD.

Lees ook:Crowe’s Nottingham wordt Scottingham
Lees ook:Interview: Seth Rogen uit Knocked Up
Lees ook:Interview: Role Models Paul Rudd en Sean William Scott
Lees ook:First Look: Ghosts of Girlfriends Past Trailer
Lees ook:Tweede Happening trailer verklapt iets meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.