The best of 2006

Voordat ik me helemaal stort in het nieuwe filmjaar 2007 (morgen mijn top 10 van films waar ik erg naar uitkijk in 2007), wil ik nog ff mijn top 10 geven van films uit 2006 die mij het meeste hebben ontroerd, laten lachen of huiveren. 2006 was een aardig filmjaar met een aantal uitschieters, maar ook vele flops. Hier zijn mijn 10 beste in willekeurige volgorde:

The Devil Wears Prada

Meryl Streep laat in deze comedy weer zien dat ze echt van alle markten thuis is. Maar niet alleen zij, maar ook Anne Hathaway en vooral Stanley Tucci als Streep's homoseksuele assistent maken van deze film echt een bijzondere zit. En ook als je niet van mode houdt en mag je deze film zeker niet missen.

 

 

 

 

V for Vendetta

Een intelligente stripverfilming die je zeker stof tot nadenken geeft. Hugo Weaving zet een bijzonder personage neer, zonder ooit zijn gezicht en mimiek te kunnen gebruiken (hij draagt de hele film lang een masker). De sfeer is prima getroffen en ondanks dat de actiescènes je aan The Matrix doen denken (wat niet vreemd is, want de Wachowski's schreven het script) staan ze toch op zichzelf. Een kale Natalie Portman biedt goed tegenspel.

Klik verder voor de rest van de top 10

 

 

 Casino Royale

Wat een terugkeer van James Bond. Daniel Craig zet zowaar een menselijke 007 neer en dat is een verademing vergeleken met Pierce Brosnan's superagent. De Deen Mads Mikkelsen speelt een heerlijke bad guy (die martelscène op die stoel man) en Eva Green is een beeldschone maar ook gevaarlijke Bondgirl. En dan die actiescènes op die hijskraan (wauw). Hopelijk zetten ze de vernieuwde Bond door in de 22e Bondfilm die in 2008 wordt verwacht. Wie had gedacht dat een Bondfilm in mijn top 10 zou staan.

 

The Queen

Helen Mirren lijkt niet alleen als 2 druppels water op koningin Elizabeth II, maar ze geeft de als 'koud' bekendstaande Britse monarch ook de nodige menselijkheid en kwetsbaarheid mee. Michael Sheen's Tony Blair is een sympathieke man, waarvan je bijna vergeet dat hij jaren later toch de oorlog in Irak heeft gesteund. Het is ook een briljante zet geweest om het verhaal te situeren na het overlijden van prinses Diana, die toen al door het Britse koningshuis was verbannen. Mirren kan nu al haar Globe en Oscarspeeches gaan schrijven.

United 93

De beste van de twee 9/11-films die ons vorig jaar werden voorgeschoteld. Waar World Trade Center koos voor de sentimentele kant van het verhaal, kiest United 93 voor de spanning naar de ramp toe. En die spanning is letterlijk te voelen. Regisseur Paul Greengrass neemt je mee in de verkeerstoren waar niemand nog weet wat er die ochtend gaat gebeuren. Tegelijkertijd zijn we in het vliegtuig dat niet zijn doel in Washington bereikte, door toedoen van de moed van een aantal passagiers. Maar ook de terroristen worden niet zwartwit neergezet, maar hebben twijfel of hun daad wel de goede zal zijn. Een zindere film die je niet snel vergeet.

The Departed

Martin Scorsese trommelt het beste Hollywood talent op (DiCaprio, Damon, Wahlberg) en zet deze tegenover oude rotten Nicholson, Sheen en Baldwin. En vervolgens spat het bloed en de acteerprestaties van het doek af. Heerlijk om iedereen zo in topvorm te zien. Vooral Baldwin en Wahlberg spelen de pannen van het dak. En daarbij komt ook nog eens dat deze thriller zoveel twists en turns heeft, dat je pas op het allerlaatste moment weet hoe de film in elkaar steekt. Scorsese in Goodfellasvorm.

 

 

Pan's Labyrinth (El Laberinto del Fauno)

Guillermo del Toro maakt met dit SpaanstaligeTweede Wereld Oorlogsprookje (echt waar) een van de meest ontroerende, maar tegelijkertijd ook schokkende films van 2006. Ten tijde van het verzet tegen het bewind van dicator Franco, vlucht een meisje in een fantasiewereld met monsters, feëen en een faun. wat is het toch verfrissend om te zien dat niet alle monsters uit de computer hoven te komen, maar gewoon dmv fantastische make-up FX worden vormgegeven. En het meisje is een verademing om naar te kijken. Pan's Labyrinth zal later in 2007 in Nederland in première gaan.

Hard Candy

Dit vond ik zonder meer de meest gewaagde film van 2006. Een man die een minderjarig meisje via internet leert kennen en vervolgens bij hem thuis uitnodigt. Maar dan neemt de film een wending (ik zeg verdr niks anders verpest ik het), waardoor alles op z'n kop komt te staan. Het acteerwerk van Patrick Wilson, maar vooral van Ellen Paige is formidabel. De sfeer blijft tot aan het einde naargeestig en soms zelf ongemakkelijk. Regisseur David Slade, die ook aan het script meeschreef, is voor mij de ontdekking van 2006. Slade's nieuwe film 30 Days of Night staat daarom ook in mijn top 10 voor films voor 2007. Nog een speciale vermelding voor de Hard Candy-poster (zie links), die voor mij meteen poster van het jaar is.

 

Ils

Dit is een Franse horrorfilm, Engelse titel Them, die mij ouderwets de stuipen op het lijf joeg. Een Frans koppel bewoont een groot verlaten landhuis in Boekarest Roemenië. Op een avond gaan ze gewoon naar bed, maar dan horen ze ineens gestommel beneden. Wat er dan volgt is een heerlijk spookhuisverhaal, waarbij je lang geen idee hebt wie of wat de man en vrouw terroriseren. Het einde van de film is daarom ook des te verrassender, wanneer je leest dat het allemaal op waargebeurde feiten berust. Een heerlijk avondje griezelen verzekerd.

 

Little Miss Sunshine

Dit is eigenlijk stiekem mijn film van het jaar. Ik heb nergens zoveel hardop gelachen als bij deze film. En alsof dat niet genoeg is weet het verhaal je ook nog tot tranen toe te roeren. De hele cast is hier op z'n best. Komiek Steve Carrell speelt de grappige maar ook kwetsbare rol van een homoseksule man die net een zelfmoordpoging achter de rug heeft. En Abigail Breslin straalt van top tot teen als het meisje dat mee mag doen aan een jonge missverkiezing. Maar je mag zeker ook niet Greg Kinnear, Toni Colette en Alan Arkin uitvegen. Dit is met kop en schouders de meest geslaagde film van dit jaar, die voor mij nu al de Oscar voor  beste film mag krijgen. Ga Little Miss Sunshine nu nog in de bioscoop kijken!

Dit zijn de films die de top 10 net niet haalden maar zeker de moeite van het bekijken waard zijn: Children of Men, Perfume: The Story of a Murderer, The Prestige, Borat, Mission: Impossible 3, Cars, Snakes on a Plane, Happy Feet, Monster House, The Pursuit of Happyness, Dreamgirls, Blood Diamond, The Last Kiss en Nachtrit.

De slechtste films van 2006 waren: The Sentinel, The Da Vinci Code, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (sorry jongens), The Hills Have Eyes, The Woods, American Dreamz, Basic Instinct 2, Tideland, Ice Age: The Meltdown, Barnyard, Night at the Museum, Eragon, Lady in the Water, The Wild, 16 Blocks, The Wicker Man en My Super Ex-Girlfriend.

 

Lees ook:Cage, Johnson en Fonseca are gonna Kick-Ass
Lees ook:Narnia-kloon trailer online
Lees ook:Reese en Jake in thriller Rendition
Lees ook:Intrigerende Mimzy
Lees ook:And the Oscar goes to……

Eén reactie op “The best of 2006

  1. Laura

    In dat stukje over The Devil Wears Prada klopt de laatste zin niet: En ook als je niet van mode houdt en mag je deze film zeker niet missen.

    Ik zou de eerste en weglaten en van de tweede en dan maken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.